logo Alliantie M3

Blogger: Freddie Wools
Freddie Wools

Freddie Wools is bestuurder van Alliantie M3-lid Stichting De Passerel.

Alle blogs van Freddie:

  • Winst uit maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bloggers
Frank WolterinkHenk van DrielHenk Steen
Aart BogerdErnst van DrumptFreddie Wools
Jan KroftMarc HesenMartien Wesselman
Harry Vogelaar
Blogs
In de praktijk
Categorieën

Wij, bestuurders van professionele instellingen geven leiding aan onze organisaties vanuit een authentieke visie en missie, gericht op het erkennen en herkennen van de kwetsbare en speciale positie van onze doelgroep.

samen en voor elkaar
Deze blog is van Freddie Wools


Datum: 26 november 2010 | Categorie: menselijke maat mobiliseren | Reacties: (0)

Winst uit maatschappelijk verantwoord ondernemen

Met die vraag werd ik onlangs geconfronteerd toen wij weer bezoek kregen van een aantal collega’s uit Bulgarije in het kader van het samenwerkingsproject dat De Passerel daar doet. De omstandigheden van mensen met een verstandelijke beperking zijn in dat land allesbehalve optimaal. Met het project, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken proberen we de Bulgaarse gehandicaptenzorg blijvend te verbeteren.

Samenwerking

Wat gebeurt er nu concreet? In het hoofdproject adviseren wij de Bulgaarse overheid onder andere over een betere wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er deelprojecten, waarbij alle drie sectoren van de Passerel betrokken zijn.

De sector Wonen heeft zich, samen met een groep ouders uit Sofia, sterk gemaakt voor de inrichting van een gezinsvervangend tehuis. De sector Dagbesteding, Kind en Expertise heeft een uitwisselingsprogramma met medewerkers van een kinderdagverblijf in Sevlievo. De boerderij in Oene van de sector Werken, Leren en Vrije Tijd doet hetzelfde met een soortgelijke voorziening in Sopot. Daarnaast starten we, samen met de gemeente Lovech en de lokale oudervereniging Zakrila, een compleet nieuwe woonvoorziening opstarten.

De klein begonnen samenwerking heeft een behoorlijke omvang gekregen. Die betrokkenheid kost ons natuurlijk de inzet van mensen, middelen en tijd. Daar is niets mis mee. Wij vinden dat een maatschappelijke organisatie ook dingen moet doen die niet direct financiële winst opleveren. Binnen de Passerel stelt niemand de samenwerking met onze Bulgaarse collega’s ter discussie. Het doel is helder. Bovendien is het goed om de blik tot buiten de landsgrenzen te verbreden.

Immateriële winst

Intussen zijn er ongeveer 30 medewerkers die op de een of andere manier en zo nu en dan of regelmatig bijdragen aan het project. Daar staan geen materiële zaken tegenover. Maar er is wel veel immateriële winst, zoals betrokkenheid en interne binding. Iedereen is trots op ‘ons’ project. De Bulgaarse collega’s merken dat. Zij ervaren dat onze medewerkers hen met veel enthousiasme laten zien hoe ze werken en graag hun kennis overdragen. De Bulgaren gaan hierdoor gesterkt en met vertrouwen in de toekomst terug naar hun land. Dat is winst. Winst, die niet in geld is uit te drukken.

De moraal? Veel voordelen kun je niet wegen op de weegschaal van het geld, maar wel op de weegschaal van de saamhorigheid en de (mede)menselijkheid. Idealen die passen bij het gedachtegoed van de Alliantie M3.

Eerder verschenen in Passages, huisblad De Passerel, najaar 2009.


>> Schrijf een reactie